Helyszíni felmérés

Ha minket választ, időpont egyeztetés után, felkeressük egy ingyenes felmérés céljából. Kiérkezéskor meg beszéljük, hogy milyen terhelésre szeretné igénybe venni a burkolandó területet, ez alapján milyen térburkolási technológiák jöhetnek számításba. Ha még nem sikerült választani térburkoló anyag és motívum közül, egyeztetés alapján akár térkő lerakási mintákkal is segíthetjük döntését. Minderre azért van szükség, mert a HÁZÁBÓL úgy lesz OTTHON, ha az összhangban van a kerítéstől az utolsó fűszálig!

Talaj vizsgálat!

  • Ágyazatnak vagy szakmai berkekbe „tükör” nevezzük azt a területet, ami a térburkolás alapja.
  • A tükör helyének felszíni illetve a várható mélységig történő vizsgálata.

Erre azért van szükség, mert ha tér burkolandó terület alatt közművesítési terület található (szennyvízcsatorna, vízvezeték, gázvezeték vagy egyéb hálózat) akkor erre kiemelt figyelmet kell fordítani! Meg vizsgáljuk a tükör helyének talaj szerkezetét, anyag összetételét, ez által képet kapunk arról, hogy a talaj milyen teherbíró képességgel bír, ezen adatok alapján határozzuk meg a tükör mélységét, és a felhasznált anyagok mibenlétét! Más alapot igényel egy löszös talaj, mást az agyagos és mást a homokos talaj!

A tükör

Ha a tükör helyén beton vagy építési törmelék található, és a Megrendelő nem tudja megoldani annak bontását és elszállítását, a felméréskor ár egyeztetés alapján vállaljuk a bontást és elszállítást! A tér burkolandó terület talaj kitermelése, kézi és gépi erővel történik, a terheléstől és a térkő típusától függő mélységig. Az alapokon spórolni nem szabad, különben megsüllyed. A térburkolás tükrének kiszedése és a szintek kijelölése után a térburkolat szélein a szegélykövek betonágyba kerülnek. Ezután durva murvát terítünk el egyenletesen amit lapvibrátorral, döngölőbékával és hengerrel tömörítünk. A durva szemcse szerkezetű őrleményt 0,20 finomságú murvával ékeljük ki, amit szintén nagyfokú döngölés követ. A fektető réteghez, ami egyben az utolsó réteg, 0,5-ös kőport használunk, ami az ágyazat szintre húzását biztosítja! Ez nagyon fontos réteg, hiszen ebbe az ágyazatba kerül a térkő lefektetésre. A térburkolat és a szegélyek találkozásánál célszerszámmal vágjuk méretre a térkő elemeket. Ennél a munka fázisnál ügyelni kell a síkok szintekhez igazítására, és arra, hogy a térburkolat a háztól elfele vezesse a vizet. A fúgákat finom homokkal vagy apró zúzalékkal kitöltjük, lesöpörjük, majd a felületet vibráljuk. Szükség esetén további anyagot töltünk a fúgákba.

Scroll to Top